Hvad er forskellen på held og dygtighed?

Ved du hvornår din succes skyldes du er dygtig, og hvornår den skyldes du er heldig?

Er der noget dygtige gamblere har respekt for, så er det tilfældigheder. En god måde at forstå forholdet mellem held og færdighed, er at visualisere en lige linie hvor det ene yderpunkt er 100% held og det andet yderpunkt er 100% færdighed/dygtighed/kompetence. Lad os hoppe i sportens verden for at vurdere forskellige sportsgrenes placering på denne akse.

Vægtløftning og skak er eksempler på discipliner, hvor resultatet stort set er renset for held, hvilket betyder, at den stærkeste vægtløfter og den bedste skakspiller stort set vil vinde hver gang. I den anden ende af skalaen er discipliner som roulette og lotto. Her afgøres udfaldet udelukkende på held, og færdighederne er sat ud af spil.

Hvor på linjen ligger dine resultater?

DavidDenglere_deadlift

Den mest skudsikre test af, hvorvidt din succes er renset for held, er om du kan gentage den igen og igen. Kan du det, er der formentlig tale om et reelt mønster og ikke om tilfældigheder.

Genial – manipuleret held

I 1975 udgav de to amerikanske psykologer Ellen Langer og Jane Roth en videnskabelig artikel med titlen “Heads I win, tails it’s chance”. Heri beskriver  de et eksperiment, hvor de kaster en mønt op i luften 30 gange. For hvert kast beder de en  gruppe af forsøgspersoner gætte på, om det bliver plat eller krone. Undervejs fortælle Langer og Roth forsøgspersonerne, hvor mange gange de gætter rigtigt, dog ikke ud fra de faktuelle resultater, men ud fra en forudbestemt resultatliste. Nogen bliver fortalt, at de gætter primært rigtigt i den første del af sekvensen, mens andre bliver fortalt, at de gætter forkert.

Det tankevækkende ved forsøget er, at de personer der blev fortalt, at de gættede rigtigt syv af de første otte kast, efterfølgende ratede deres evne til at forudsige udfaldet af møntkastet til 5,7 på en 10-skala og markant højere end dem, som blev fortalt, at de gættede forkert i starten af sekvensen.

Selv i en disciplin hvor folk ved, at deres succes udelukkende beror på held, vurderer de alligevel, at det var dem der skabte resultatet.

Succes får i vores hoveder heldig til at ligne genial!