Relationen til din chef er sandsynligvis den vigtigste relation du overhovedet har på din arbejdsplads!

DU SKAL LEDE DIN CHEF
At lære hvordan du kan lede din chef er en metode til, at booste din egen performance, at forbedre dit arbejdsliv og at øge din arbejdsglæde.
Så giv din chef et klap på skulderen og høst resultatet og anerkendelsen.

Traditionelt er det jo din chef der skal lede dig. Men nutidens organisatoriske kompleksitet stiller kontinuert større krav for at opnå den optimale præstation. I en moderne virksomhed i dag er der en indbyrdes afhængighed mellem lederen og hans/hendes medarbejdere. Nedenstående observationer er baseret på studier og tests af mere end 250 ledere. Konklusionen opsummerer 10 karakteristika til, at du kan optimere ledelsen af DIN chef.

 

1) BESLUTNINGER
Hvis du vil undgå et nej, eller en udskudt beslutning, så hjælp din chef med at træffe beslutningen.
Din chef har mange andre underordnede, og mange andre beslutninger der skal træffes. Derfor er der en øget risiko for at din chef siger ”nej”!
Derfor skal du være knivskarp i hvad problemstillingen og løsningen er, og fremlægge dette.

2) RESPEKTER HANS TID
Din udfordring udgør måske kun 1% af hans samlede udfordringer. Husk det!

3) BEDER DU OM EN MENING…
Beder du om din chefs mening, så får du den. Men hans mening er ikke nødvendigvis hverken gennemtænkt, genial eller visionær. Men når den først er blevet udtalt, ja så fanger bordet.
Derfor skal du altid vælge dine kampe, vælge hvilke udfordringer du gerne vil bede om en mening om!
Bedst af alt er undlade at bede om en mening, hvis du i virkeligheden ikke har brug for den.

4) INFORMATION
Og nej – information er ikke data. Proces druer til vin. Det er din opgave at analysere resultat af markedsundersøgelsen – ikke at være budbringeren der blot lægger rapporten på chefens bord.
Du skal være selektiv, vær visuel, grupper dataene, fremhæv det essentielle og skab overblik. For mange data mudrer budskabet.
5) PROBLEMER
Du skal ikke kun fremlægge problemet. Kom også op med et eller flere løsningsforslag – hver gang.
Dygtige chefer hader 2 slags medarbejdere: Rygklappere/fedterøve som altid fortæller dig hvor dygtig du er og abe-domptøren, der altid får aben til at hoppe over på din skulder.
Problemet er som regel gabet mellem målet og resultatet, og det er din opgave at se mulighederne til at bygge bro mellem disse 2 situationer.

6) FORMODNINGER
Formod ikke at din chef ved lige så meget som du gør om den konkrete situation, men formod at han kan forstå, så ”uddan” ham, sæt ham ind i situationen. Du er eksperten. Du bruger al din tid på dette, og det er dig der har alle dataene. Det har din chef ikke.
De fleste ledere bliver faktisk dårligere ledere hvis du beder dem om at lave micro-management. Deres force er helt klart at de kan se det store billede, det brede perspektiv.

tv-show-best-boss-don-draper
Don Draper fra tv-serien ‘Mad Men’. Kunne du lede ham, hvis han var din chef?

7) EJERSKAB PÅ OPGAVEN
Det er ikke altid let at slå fast, hvem der ejer en given opgave.
Du kan gøre en af 2 muligheder. Enten spørger du din chef direkte (og skaber dermed måske en flaskehals) eller også kører du ”try’n error” metoden, tager nogle beslutninger, og lærer af de resultater og fejl der opstår i kølvandet på dette.

8) LØFTER
Du skal aldrig love mere end du leverer – og altid undgå overraskelser. Det er jeres gensidige tillid der er på spil.
Gør som Simon Spies – ”under-promise and over-deliver!”

9) FORSKELLE
Respekter kulturelle forskelle og individets værdier.
Husk altid at det budskab der forlader din mund, ikke nødvendigvis er samme budskab som modtageren hører. Sæt dig ind i hvilken type du er og hvilken type din chef er. (Sæt dig ind i enneagrammet som typologiværktøj.)

10) TILLID
Dokumenter og underbyg det du siger. Det skaber tillid.

KONKLUSION
Et bedre forhold mellem chefen/lederen og den underordnede er ikke bare et spørgsmål om lederskab. Det har så absolut også meget at gøre med at DU leder DIN chef, så i begge performer mere, træffer bedre beslutninger og kommer i mål med flere succes’er.