100-dages planer får mig hen, hvor jeg gerne vil være”

Niels Severin har gennem en årrække haft chefstillinger i TV-industrien hos bl.a. Metronome og STV. Han har siden drevet egen virksomhed og er nu blandt andet tilknyttet Monday Media med ansvaret for den svenske udgave af ’Sporløs’:

Jeg har lært Thomas Friisnæs at kende gennem mange timer i de skøjtehaller, hvor vores drenge har spillet ishockey sammen. Og da han fortalte at han ville uddanne sig til coach tænkte jeg at det var noget Pjat.

 

Bare blive gartner igen?

– Men i en periode efter salget af min virksomhed var det tid til at tænke efter. Hvad skal jeg med mit liv? Gå efter et nyt direktørjob – leve nogen af drømmene ud – starte ny virksomhed?? Jeg havde brug for at blive afklaret. Var ikke i krise eller det, der ligner, for jeg har altid været rimelig glad og tilfreds med tilværelsen, men trængte til at tale / sparre med en der ikke kendte mig så godt.

– Så en dag havde Thomas Friisnæs et interessant opslag på Facebook, og vi mødtes i et par timer, hvor jeg fik tømt hovedet. Og så gav han mig nogle helt enkle redskaber til at finde ud af: ”Hvad er det, du vil med dit liv?”

– Her gav han mig blandt andet idéen om en 100-dages plan.

Og den var bare første skridt på vejen – for det er ganske få af de helt store forandringer der kan skabes og forankres på 100 dage. Efter et par dages tænkepause lavede min første 100-dages plan og opfyldte den fuldstændig. Og der er kommet flere til siden.

”Et af de vigtigste af mine mål er at fokusere på de ting, der gør mig lykkelig. Prøver at indrette en tilværelse, hvor jeg så tit som muligt kan gøre de ting, som gør mig lykkelig. “

 

100-dages planen

– Jeg deler planerne op: Hvordan skal jeg have det med min familie? Hvad skal jeg opnå med karriere? Hvad skal der ske med min økonomi. Og hvor skal mine mange projekter være i deres udvikling om 100 dage.

– Planen er ikke et redskab, jeg bruger dagligt og sætter små flueben ved. Sådan er det ikke, men målene ligger i baghovedet. Så den er givetvis et mere ubevidst styrringsværktøj for mit liv – en huske liste for mine mål

Med karrieren var jeg f.eks. nødt til at finde ud af, om jeg kunne leve med ikke at være chef? Om jeg skulle fortsætte i TV branchen og også et perspektiv på hvor jeg skulle være om 10 år…..

 

Hvad gør mig lykkelig?

Resultatet af mødet med Thomas er dermed blevet at jeg ikke bare fastholder 100 dages planerne som et værktøj – men også at jeg fortsat stiller spørgsmålstegn ved mit liv og min fremtid. Den er ikke statisk, jeg ser ikke længere mig selv som TV Producent – men åbner nye dører og udvikler nye ideer i mit liv.

Og et af de vigtigste af mine mål er at fokusere på de ting, der gør mig lykkelig. Prøver at indrette en tilværelse, hvor jeg så tit som muligt kan gøre de ting, som gør mig lykkelig. Jeg elsker at arbejde, men er blevet utrolig på vagt over for at kunne være der for mine børn. At jeg ikke skal stresse om morgenen. At jeg ikke skal – som jeg ser masser af forældre – stå nede på skolen med et børnehave- eller vuggestuebarn i den ene hånd og et par unger, der skal i skole i den anden. Og så selv skal være på kontoret kort efter.

– Kommer jeg selv i sådan en situation, bliver jeg sur og en dårlig far så det undgår jeg mest muligt. Det har været vigtigt. Meget vigtigere end, at jeg ikke længere har en milliongage – og det kan jeg sagtens leve med. Så skal vi bare rejse mindre, køre i en mindre bil, bo i et mindre hus og have færre udgifter.

– Det fik Thomas Friisnæs ligesom på plads. Sammen med, at det nok er en periode, jeg er i lige nu. For jeg kunne faktisk godt tænke mig at give den gas på jobbet én gang til med ét eller andet. Det er bare ikke nu, og den erkendelse har været den vigtigste.

 

Bagkanten gør tankerne til handlinger

Når 100-dages planerne virker for Niels Severin, skyldes det behovet for at have en bagkant. En frist, en deadline, som man hele tiden nærmer sig.

Bagkanten konverterer tanker og drømme til handlinger. Og når man har sagt: ”Der vil jeg gerne være om 100 dage” handler det om at bryde det ned i mindre bidder: ”Hvad har jeg handlet på om 1 uge? Og hvad har jeg handlet på allerede i aften? Har jeg skrevet en plan i aften? Eller har jeg gjort ét eller andet?”

Og så måske lige at Thomas kunne læse at der var tale om en mand hvor det havde gået rigtigt stærkt i karrieren – tiden var inde til eftertænksomhed……..

 

De 2-3 afgørende sætninger

– Thomas Friisnæs kunne lytte og så sige: ”Den her midaldrende herre har ikke de samme udfordringer, som de andre, jeg arbejder sammen med”. Og så tage udgangspunkt i dét, jeg egentlig sagde.

– Det er ingen kunst at stille nogle spørgsmål. Det er også nemt at få folk til at svare. Men når man er så begavet, som Thomas er, formår man lige at få vendt de 2-3 afgørende sætninger. Det har fået mig til at kigge indad igen på en ny måde. Jeg har kunnet mærke en større afklarethed hos mig selv, og så giver det hele god mening.