FRA POTENTIALE TIL TALENT TIL POTENTIALE

Hvad er det egentlig talenterne kan – og har du nået målet, når du bliver anerkendt som et talent?
Alle har et potentiale – færre har et talent, og endnu færre bruger så deres talent til at blive et endnu større potentiale. Vi kan alle sammen blive gode til noget. Vi rummer alle sammen potentiale. Nogen er gode i det matematiske sprog, nogle er gode med deres hænder, nogle er gode med en bold, en køkkenkniv og så videre. Nogen er gode til at være specialister og nogen er gode til at være generalister.
Hvis du selv er bevidst om dit talent og din arv, og hvis du er så heldig at være i de rigtige omgivelser, dit miljø – så har du alle muligheder for at skærpe dit potentiale, og booste dit talent til at blive et endnu større potentiale.
Essensen er at du bliver bevidst om hvad du er god til, at sætter ord på det du er god til og at du fokuserer på det du er god til.

TOPSHOTS Paris Saint-Germain's Swedish forward Zlatan Ibrahimovic reacts during the French L1 football match Paris Saint-Germain (PSG) vs Montpellier (MHSC) on December 20, 2014 at the Parc des Princes stadium in Paris. AFP PHOTO / FRANCK FIFEFRANCK FIFE/AFP/Getty Images
Fodboldstjernen Zlatan Ibrahimovic har helt sikkert været en mundfuld som ungdomsspiller. Store talenter kræver ofte meget arbejde, men resultatet kan ende guddommeligt.

Hvad kendetegner et talent?
For dig som leder (eller talent) ville det være optimalt om du kunne sætte en formel på begrebet talent.
Så ville det være lettere at identificere talentet i både dig selv og dine  medarbejdere.
Ud fra erfaring kan jeg liste en række typiske træk på, karakteristika og typiske træk som i større eller mindre grad går igen hos talenter.
Faglig dygtighed er en oplagt forudsætning, men den er desværre overvurderet. Naturligvis skal du som talent mestre dit fag, med der skal en række personlige karakteristika på plads førend dit talent kan udfolde sig til et boostet potentiale:

INTELLIGENS
Som talent skal du kunne arbejde med det komplicerede, kunne udrede og kortlægge vanskelige konkrete sammenhænge, og via logiske strukturer kunne sætte dem i en relevant forståelsesramme.

FAGLIG ORIGINALITET
Som talent skal du have et minimum af faglig originalitet for at kunne bemærkes – uanset om du er leder eller specialist. Du skal bidrage med udfordring af det vedtagne, hæve overliggeren samt finde nye veje og ide-generere.

INDSIGT
Du skal som talent kunne skabe enkelhed ud af kompleksitet, kunne se mulighederne og kunne udnytte dem. Du skal have evnen til at kunne se bagom problemstillingen, og komme med løsninger på problemerne.

PASSION OG ENGAGEMENT
Du skal brænde for det du laver. Et talent vil typisk det de gør så meget at de glemmer tid og sted omkring sig. Og endnu vigtigere skal du kunne smitte andre med dit engagement og din passion – og være en inspirator for andre.

VISION
Du skal kunne skabe en vision som giver dine drømme mål, retning og reel mening. Du skal kunne løfte dig fra det operationelle og se situationer i et strategisk perspektiv.

SITUATIONSFORNEMMELSE
Et talent kan med sin empati pejle sig ind på en række emotionelle signaler. Du skal lytte opmærksomt og kunne forstå den anden persons synspunkt.

HANDLEKRAFT
Du skal besidde evnen og viljen til handling. Evne at omsætte tanker og intentioner til konkrete handlinger. Du skal ikke være bange for at træffe beslutninger – og ikke være bange for at begå fejl. Du skal få ting til at ske, og du skal kunne tage ansvar for dit eget liv.

SOCIALE KOMPETENCER
Uanset hvilket talent du har kræves der et vist niveau af emotionel intelligens – eller sociale kompetencer. Ellers bliver du ensom i organisationen, og så vil dit talent ikke nå sit fulde potentiale.

 

Giv plads.

Giv plads til talentet. 
Hvis du som talent eller dine talentfulde medarbejdere skal vokse skal du skabe en sund kultur, der tydeligt bakker om omkring talenterne og primadonnaerne der:
•               er frygtløse og ikke bange for konsekvenserne af deres beslutninger
•               stoler på deres instinkter og fornemmelser
•               Undgår det irrelevante
•               Ser muligheder i et nyt perspektiv
•               Ikke lader sig begrænse af fortiden
•               Har egne holdninger og giver udtryk for dem
•               Tager upopulære beslutninger når det er nødvendigt
•               Formår at skabe forståelse for nødvendigheden af beslutninger.

Lad det ikke blive en sovepude
Hvis du allerede er blevet anerkendt som et talent, så lad det ikke blive en sovepude. Det er først nu det hårde arbejde og alle de spændende udfordringer starter.