Lær at sige fra – lær at sige nej

Dette er noget 3 ud af 4 af mine kunder har som højt prioriteret ønske – at kunne sig nej, at kunne sige fra. 75% – det er mange, og der er en ret stor sandsynlighed for, at du kan lære noget af dette indlæg.
Hvis du synes at mennesker med JA-HATTEN på er de mest givende at være sammen med, og hvis du selv gerne vil mestre at være et JA-menneske, så er der lige et andet ord su skal lære først. Og det er paradoksalt nok “NEJ”.

Rigtig mange mennesker synes er der meget svært at sige “nej”, at sige fra. Og, som du sikkert ved, er det betydeligt sværere for nogen at sig “nej”, end det er for andre. Men ikke at sige “nej”, ikke at sige fra, kan ødelægge rigtig mange ting for dig selv, ødelægge rigtig mange ting i dit liv. Derfor er det vigtigt at lære at sige “nej” – på den rigtige måde!

At sige “nej” er det første skridt på vejen til at opstille effektive grænser, som er en forudsætning for at leve et godt liv.
Når du har de nødvendige værktøjer til at sige “nej”, kan du åbne op for at være, gøre og have det du virkelig ønsker.
Dog kan det – afhængig af hvor svært det er for dig at sige “nej” – betyde at du måske har behov for lidt ekstern coaching, for at tillære dig denne egenskab.
Læs videre hvis du i forskellige sammenhænge oplever, at det er svært at sige “nej”. For hvis du har svært ved det, så misser du rigtig mange gode ting i livet, fordi du ikke får chancen for at sige “ja” til alle de ting du virkelig gerne vil.
Nedenstående er en række tips til hvordan du lærer at sige “nej” – til næsten hvemsomhelst – til familien, til vennerne, til naboerne, til kollegerne m.fl. Som alle andre ting i livet skal du naturligvis øve dig og træne dem, for at blive en mester til det!

 

no-new-yorker-25nov611

 

Hvor meget mere tror du du vil kunne få ud af livet hvis du kun siger “ja” når du virkelig mener det?

  1. Det enkle “nej”: Gør dit bedste for at sige “Nej.” i et helt neutralt toneleje. Ingen kant, ingen udfald. Bare sig “Nej.”, helt uden nogen forklaring. Dette er den mest kraftfulde måde at sige “nej” på. En variation af samme er: “Beklager. Nej.” Nøglen til succes er at undlade at tilbyde en forklaring. En forklaring indbyder kun til diskussion.
  2. Den venlige “nej”: Sig “Jeg ville ønske jeg kunne.” (hvis nødvendigt fulgt op med “Jeg forstår. Jeg ville ønske jeg kunne”). Dette fastslår at du stadig er det velkendte venlige menneske, men blot ikke kan. Igen, ingen forklaringer.
  3. Det foretrukne “nej”: Sig “Jeg foretrækker ikke at…” (hvis nødvendigt fulgt op med “Jeg forstår. Jeg foretrækker ikke at…”. I dette tilfælde er du konkret om, at du har en præference, og at den præference er “nej”. Igen er der ingen grund til yderligere forklaring.
  4. Det situationsbestemte “nej”: Sig “Jeg har ikke mulighed for at gøre det nu, men jeg kan gøre det….”. Dette er et situationsbestemt “nej”. I visse tilfælde kan du være klar til at sige “ja”, men det vil være ud fra din betingelser. Undgå at forsøge på at overbevise den anden person om at dine betingelser er korrekte. Det er underordnet hvem der har ret. Du har ret til at sætte dine grænser, uanset om du har ret eller ej.
  5. Gentagelses “nej’et”: Hvis den anden person argumenterer for sin sag, besvar det med “Uanset det, så kan jeg desværre ikke”. Gentag denne sætning, og ikke andet, indtil den anden løber tør for argumenter. Dette er kendt som gentagelses-svaret. Modparten løber tør for argumenter på et tidspunkt.
  6. Åh “nej’et”: Bare sig “Åh”. Dette er anvendeligt hvis den anden person prøver at fremprovokere en reaktion ved at “trykke på dine usynlige knapper”. Dette er den bedste taktik overfor personer der ikke kan acceptere ordet “nej”. De hæver oftest indsatsen for at skabe en diskussion – en diskussion de oftest vinder. “Åh” afvæbner, da det ikke giver dem noget at argumentere med og mod. Igen som tidligere brug et helt neutralt tonefald. Gør at hvad du kan for at forblive rolig.
  7. Jeg har ikke tid “nej’et”: Hvis personen du siger “nej” til insisterer, så sig “Jeg har ikke mere tid, og jeg vil gerne slutte denne diskussion”. Hvis de stadig insisterer sig “Jeg har ikke mere tid, nu går jeg”.
  8. Stop “nej’et”: Hvis de stadig insisterer siger du “Nu må jeg bede dig om at stoppe”. Vær helt rolig. Derefter “Jeg må kræve at du stopper nu”. Vær fortsat helt rolig”.
  9. Autoritets “nej’et”: Slutteligt løft hånden som et stopsignal og gentag hvilket som helst af ovenstående trin. Dette er ekstremt virkningsfuldt!
Når først du mestrer disse 9 måder at sige “nej” på, vil alle energivampyrerne i dit liv stille og roligt forsvinde og finde andre “ofre”. Energien du vil have fået frigjort til dig selv er ganske fantastisk. Du vil samtidig begynde at tiltrække en anden og bedre kvalitet af mennesker. Og paradoksalt nok vil du sandsynligvis blive et meget mere givende menneske. Tag mig på ordet omkring dette!

 

Disse 9 måder at sige “nej” på vil hjælpe dig med at etablere en masse effektive grænser omkring dig selv og hjælpe dig med at få det bedst mulige liv. Hvis du kan implementere metoden selv er det fantastisk. Hvis ikke find en coach der kan hjælpe dig med det, træne det med dig!