Livet udfordrer dig ofte på din vej til succes og målopnåelse. For at overkomme disse udfordringer er det vigtigt, at du kan forblive rolig og fast. Du vil være nødt til at holde ud og blive ved – også når du er lige ved at synes det er lidt synd for dig selv.

Hvis vi alle gav op ved de første modstandstegn, ville vi leve i en ganske ubehagelig verden. Selvom livet ikke behøver at være hårdt og besværligt, vil vi alle møde visse udfordringer og forhindringer på vores vej. Vi har behov for selvdisciplin for at overkomme hver vores udfordringer og tage det og de næste skridt mod vores mål. Når du mestrer disciplinen selvdisciplin vil du opleve, at du så meget lettere vil nå dine livsmål – i alle de vigtige områder af dit liv.

Selvdisciplin er ikke kun noget du kan bruge når du vil gøre noget ved alle de positive ting i livet. Selvdisciplin kan du også bruge når du møde de negative udfordringer såsom spiseforstyrrelser, diverse afhængigheder og andre dårlige vaner. Hvis du gerne vil tage dit eget liv til næste niveau, bliver du nødt til at udfordre både dine positive og negative vaner. Jeg kan godt se at det lyder som, at have fokus på de dårlige vaner men, at fokusere på at fjerne de vaner der trækker dig ned, frigører plads og båndbredde til de vaner der vil løfte dig.

Der er mange fordele ved at have selvdisciplin

  • Bedre resultater
  • Bedre fokus
  • Bedre kvalitet af din fritid
  • Mere selvtillid og selvværd
  • Øget egenskab til at få tingene gjort
  • Øget tilstedeværelse i nuet

5 andre fordele ved at have selvdisciplin

At interagerer med din egen selvdisciplin vil løfte din selvsikkerhed og din passen på dig selv. Det vil give dig indre styrke, løfte din selvtilfredshed og din lykkefølelse – og med alle disse, naturligvis gøre at du får meget mere og meget bedre ud af livet både professionelt og privat. Husk nu, du har kun det ene liv, få det bedste ud af det. 

Hvorom alt er, er nedenstående et par selvdiscipingevinster du måske ikke naturligt ville falde over.

Selvdisciplin funderer indre styrke og karakter

Du er den person du ønsker at være. Det er kun dit emotionelle jeg der holder dig fra, at navigere i livet som du gerne vil navigere.

Tænk over – bare et øjeblik – du kan sagtens være et kærligt og omsorgsfuldt menneske, men hvis du let taber fatningen og lader dit temperament stikke af med dig, vil andre ofte se dig som et vredt menneske. I denne kontekst bliver du nødt til at ændre på den du er. Du bliver nødt til at ændre på hvordan du opfører dig. Først da vil andre se hvem du virkelig er – at du allerede er det omsorgsfulde mennesker, men at dit temperament holder dig fra, at verden kan se det.

Selvdisciplin kan hjælpe dig med at reagere med dit temperament.

“Vores lykke er afhængig af vores selvdisciplin. Vi er selv vores egen største forhindring for vores egen lykke. Det er altid meget lettere at lægge sig ud med familien, vennerne, samfundet, end at lægge os ud med os selv”

Selvdisciplin gør dig bedre til at modstå fristelser

Livet er fuld af fristelser som kan vildlede dig og forhindre dig i at nå dine mål i livet. Det gode er, at disse fristelser som regel kun er momentane, og ved at manifestere bare en lille smule selvdisciplin, kan du overkomme dem.

I det moderne arbejdsliv, tager disse fristelser ofte form af distraktioner fra sociale medier, chitchat ved kaffemaskinen eller når du igen (og igen) tjekker din mailboks eller mobiltelefon. Disse er blot et lille udpluk af de mange mulige afsporinger og distraktioner du konstant udsætter dig selv for.

Når du møder en fristelse eller forstyrrelse, kan du bygge en strategi til at overkomme den. Dette kræver bare en lille smule selvdisciplin. Eksempelvis kan du nøjes med at tjekke din mail hver anden time, du kan slå alarmer/lyd fra når der kommer SMS’er, messengerbeskeder, mails mm. Du kan sætte din telefon på lydløs og kun tjekke den en gang i timen. Mulighederne for at undgå at tidsvampyrerne stjæler din tid og dit fokus er uendelige. Og du kan ydermere øge dine muligheder for succes, ved at fortælle omverden, at det er sådan du holder dit fokus, og sådan du modstår fristelserne til hele tiden at lade dig forstyrre.

Du når så meget mere på denne måde, så FOMO – fear of missing out – bliver skudt i sænk.

Selvdisciplin øger dine chancer for succes

Hvis du kan nå dit mål lidt for let, uden for meget indsats, kunne jeg argumentere for om det så egentlig kan betragtes som et mål. Mål kræver at du udvikler og udfordrer dig selv, du presser din viden, dine kompetencer og din indstilling. Når du udfordrer status quo, vil du forbedrer kvaliteten af dit liv, samtidig med at du styrker musklen til at tage større, dybere og bredere skridt mod nye muligheder.

Så, dine mål skal være udfordrende.

Du vil møde modstand og forhindringer som skal overvindes og overkommes. Det er præcist det der vil gøre, at du personligt vil gro og udvikle dig. For at overkomme disse forhindringer og nå disse mål skal du præstere både en tro på dig selv såvel som din selvdisciplin. Evnen til at være vedholdende og udholdende – når du møder modstand – er nøglen til succes, og forskellen mellem at fejle og have succes.

“Vi har alle drømme. Men at konvertere drømmene til virkelighed kræver en ordentlig portion beslutsomhed, dedikation, selvdisciplin og indsats.”

En person med selvdisciplin er bedre til opbygge nye relationer – og fastholde gamle

Vend lige tanken om hvad det egentlig er du værdsætter i en relation – i et parforhold, i et venskab, i en professionel relation eller lignende. Sandsynligvis er det du værdsætte højest ærlighed, loyalitet, integritet, tilstedeværelse og lignende.

Alle disse menneskelige karakteristika kræver en stærk karakter. De fordrer at relationen handler i tråd med deres overbevisninger og værdier – også selvom det i den givne situation ville være lettere og mere komfortabelt at gøre noget andet, og glide af på sitationen.

Som allerede nævnt, kan mennesker med et god selvdisciplin bygge sig selv en stærkere karakter. De bliver øvede i at få gjort hvad der skal gøres og sige hvad der skal siges, også selvom de hellere ville afvige og gøre eller sige noget andet.

Selvdisciplin gør det sværere at blive stødt

Selvdisciplinerede mennesker er roligere, mere selvsikre og tror mere på sig selv. De ved hvem de er, hvad de tror på og hvad de står for. De gør altid hvad de tror på er rigtigt. Som nævnt flere gange, gør de i situationen hvad de ved der skal gøres i stedet for hvad der lige nu er mest behageligt at gøre.

En af de største fordele ved denne adfærd er, at den selvdisciplinerede altid kan have den overbevisning, at de har gjort sig umage og gjort deres bedste.

Når du har den tro på dig selv er det så meget lettere at møde modstand og kritik. Hvis du ved du har gjort dit bedste, og du ikke har kunnet gøre det bedre, vil du være i stand til at holde hovedet højt, vel vidende at kritik og fornærmelser er uden betydning. Du skal naturligvis altid være klar på at møde konstruktiv kritik, men nej-sigerne får slet ikke tag i dig.

For at maksimere din selvdisciplin, er det et must at have klare og tydelige målsætninger der både motiverer, inspirerer og tænder dig.

Konklusion

Selvdisciplin er kritisk og essentiel for udholdenhed og vedholdenhed. Der er ingen grunde til at forestille sig at livet er let. Det vil både være en urealistisk og uholdbar forventning. Livet er ikke retfærdigt, og du vil fra tid til anden skulle kæmpe, kæmpe hårdt, og møde nogle høje krav.

Nogle af disse krav har du lagt på dig selv ved at sætte dig nogle ambitiøse og udfordrende mål – mål som vil forbedre dig selv, dine resultater og kvaliteten i dit liv.

Selvfølgelig, hellere end at blive en slave af krav og forventninger, er det meget bedre at være proaktiv og designe det liv du virkelig gerne vil have.

Du kan så bryde dine mål ned i delmål og målunderstøttende aktiviteter (alle med deadlines naturligvis), så du kan rykke på dine mål dagligt. Salamimetoden eller “spis elefanten i små bidder”.

Ved at bruge din selvdisciplin på disse mange små handlinger kan du høste frugterne af din indsats og leve det liv du fortjener.